Activiteiten
Dag van het Vroeggeboren Kind
17November 2010: 2de Internationale Dag van het Vroeggeboren Kind
Te vroeg geboren kinderen vormen in België de grootste kinderpatiëntengroep. Hoewel 8,2% van alle baby’s te vroeg geboren wordt, wordt verhoudingsgewijs zeer weinig aandacht geschonken aan deze kwetsbare kinderen. De impact van een vroeggeboorte is zeer groot, zowel op kind, ouders en maatschappij.
Net als vorig jaar worden op 17 november de vroeggeboren kinderen in de kijker geplaatst onder andere in Europa en de Verenigde Staten. Graag wil de VVOC ook dit jaar in België het initiatief nemen om zo veel mogelijk organisaties op te roepen om deel te nemen aan deze aktie. Immers hoe meer partijen zich laten horen hoe groter de kans dat er aandacht zal komen voor deze kleinste kinderen van onze maatschappij.
U kan ons helpen door bijvoorbeeld het initiatief te vermelden op websites, de perstekst te publiceren in nieuwsbrieven of tijdschriften, de poster op te hangen of zelf iets te organiseren… Graag vermelden we alle initiatieven ook op onze website.
De eerste editie was een groot succes met veel ouders die in de bloemetjes werden gezet en de nodige media-aandacht.. Wil u meer weten over de aktie van vorig jaar of bent u op zoek naar ideeën, kijk dan even hier.
De VVOC heeft een perstekst, posters en flyers voorzien en er zullen een paar mooie projecten gelanceerd worden. Bent u nieuwsgierig naar onze verdere plannen voor 17 november? Kom dan zeker op 17 november een kijkje nemen op onze website.
Persberichten: te lezen op 17 november
Lijst van aktiviteiten:
-
VVOC stelt 2 nieuwe projecten voor. Deze zullen voorgesteld worden in UZ Brussel te Jette: lees hier het persbericht.
-
Groeiboekje: een initiatief van de Koning Boudewijnstichting met de steun van VVOC en K&G
Het groeiboekje is een hulpmiddel voor alle ouders met een kindje geboren tussen 32 en 37 weken zwangerschap. In 7 hoofdstukken en aan de hand van talrijke vragen krijgen de ouders informatie over de start en verdere ontwikkeling hun kind doorheen de eerste ontwikkelingsjaren -
Folder voor anderstaligen
Sinds de grenzen in Europa weg zijn, is het aantal anderstalige ouders op neonatale afdelingen sterk gestegen. Ons fotoboek, met veel beeldmateriaal en begeleidende tekst, is bedoeld om deze ouders de noodzakelijke basisinformatie te geven bij hun aankomst op het NICU. Vanaf 17 november zullen 2 folders gedrukt aangeboden worden: Nederlands/Frans & Nederlands/Engels. Andere talen zoals Spaans, Portugees, Italiaans, Russisch, Pools, Turks, ... zullen beschikbaar zijn als PDF op onze website.
-
Groeiboekje: een initiatief van de Koning Boudewijnstichting met de steun van VVOC en K&G
- Er is een solidariteitsactie op 4 materniteiten (Erasmus in Brussel, AZ Sint-Jan in Brugge, UZ Gasthuisberg in Leuven en CHR in Namen) waar ouders van aterme kinderen gevraagd worden een groene badge te dragen, kleur van hoop en toekomst, met het opschrift "Niet alle baby's hebben gelijke kansen. Ik kom daar voor op!" Hiermee steunen zij premature baby's, hun ouders en de ingediende resolutie door Mevr. Detiège en Gerkensen om de zorgverlening en opvolging voor deze meest kwetsbare pasgeborenen te verbeteren.
Klik hier om de poster te zien; het persbericht vind je hier. -
VVOC schenkt alle ouders op de NICU's een leuke linnen draagtas met de opdruk "Ukje uit de 1000". Hiermee willen we aangeven hoe bijzonder deze baby’s zijn en hoe groot deze groep kinderen is.
Hier vindt u een foto van het geschenkje. - ZNA Middelheim
In de hoofdingang wordt een couveuse voorzien en een poster van de Dag van het Vroeggeboren Kind. Via een TV scherm worden foto's getoond over prematuren en de werking van de NICU en N* afdeling. - UZ Leuven
Er komt een infostand en posters in de inkomhal. Er wordt een babysitdienst voorzien voor broertjes en zusjes en een verwenpakketje voor de ouders.
Zie ook hier op de website van UZ Leuven, alsook het bijhorende persbericht. - Ziekenhuis Oost-Limburg
Een infostand wordt georganiseerd in de inkomhal met een couveuse, infopanelen, tv scherm met sfeerbeelden van de afdeling, brochures van de afdeling en de VVOC. De afdeling wordt versiert. Er wordt een receptie georganiseerd voor de renovatie van de dienst. - UZ Antwerpen
In de inkomhal wordt een infostand georganiseerd met couveuse en alle toebehoren van een NICU setting, posters, een fotoreeks en brochures. Er is een continue videofilm van de eigen afdeling over het verloop van de hospitalisatie van een prematuur en een continue powerpointpresentatie over ‘het leven van de prematuur op de intensieve neonatale zorg’. - UZ Brussel
Er wordt een infostand ingericht ter hoogte van de inkomhal. Een filmpje over de neonatale eenheid wordt non-stop afgespeeld. De stand wordt aangekleed met posters en foto's. Een couveuse en/of een transportincubator zal ook in de inkomhal staan als aandachtstrekker. Brochures van de vvoc en van de afdeling zullen voorradig zijn. - AZ Sint-Jan Brugge-Oostende
In de inkomhal komt een infostand met een incubator en eventueel een beademingstoestel. Allerhande infobrochures worden ter beschikking gesteld en posters worden opgehangen. Verpleegkundigen geven informatie en beantwoorden de eventuele vragen van de mensen. Er wordt een video afgespeeld met korte filmpjes afgewisseld met sfeerbeelden. - CHC St. Vincent Rocourt
In de hoofdingang wordt een couveuse voorzien en een poster van de Dag van het Vroeggeboren Kind. Via een TV scherm wordt een film getoond over onze afdeling, gemaakt door de RTBF en uitgezonden in oktober. - UZ Gent
Er wordt een neonatologiestand geplaatst die gans de dag bemand wordt door twee verpleegkundigen. Er zijn folders, flyers en posters. Er is doorlopend naast het visuele aspect ook een powerpoint presentatie voorzien. Aan de kinderen worden snoepjes uitgedeeld en aan de ouders wordt info verschaft. Op de afdeling krijgen ouders ook een persoonlijke attentie op de dienst zelf.
Op de stand zijn natuurlijk ook jullie posters en flyers voorzien. -
GZA campus Sint-Augustinus
Er wordt een infostand met couveuse georganiseerd in de hall van het ziekenhuis. Hier wordt ook een filmpje getoond over de NIC afdeling.Alle ouders van de prematuurtjes krijgen een verrassingspakketje. -
AZ Sint-Blasius Dendermonde
Op de overloop van de tweede verdieping aan het moeder-kind centrum komt een infostand met inkijktafels en fotowanden.
De eigen folder rond comfortzorg en ouderparticipatie zal aangeboden worden samen met de vvoc folder en flyers. Posters van de Dag van het Vroeggeboren Kind worden opgehangen. Aan de ouders van een couveuse kindje wordt die dag een klein geschenkje overhandigen: een mooi slabbetje met opdruk. -
H. Hartziekenhuis Mol
Posters van de Dag van het Vroeggeboren Kind worden opgehangen. De lokale pers werd uitgenodigd. De dag zelf zullen de moeders en kindjes letterlijk in de watten gelegd worden. Er is ook een babymassage les op N* voorzien waar al de ouders, van kindjes die het toe laten, worden op uitgenodigd.
- De website Yes We Care, een initiatief van het NVKVV, zet de Dag van het Vroeggeborenkind in de aandacht
17 november 2009: Eerste Internationale Dag van het Vroeggeboren Kind.
Te vroeg geboren kinderen vormen in België de grootste kinderpatiëntengroep. Alhoewel 8,2% van alle baby’s te vroeg geboren wordt, wordt verhoudingsgewijs zeer weinig aandacht geschonken aan deze kwetsbare kinderen. De impact van een vroeggeboorte op kind, ouders en maatschappij is immers zeer groot en veel van deze kinderen komen niet ongeschonden uit de strijd.
Samen met 17 andere Europese landen, en March of Dimes in de VS, vraagt de Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen (www.vvoc.be) op 17 november 2009 aandacht voor preterme kinderen. Ook wordt iedereen die van dichtbij of van veraf betrokken is bij deze kinderen opgeroepen om aan deze dag deel te nemen.
Ter gelegenheid van deze eerste dag van het vroeggeboren kind organiseert de VVOC volgende akties:
In samenwerking met grafischontwerpster Hanna Maes wordt een nieuwe huisstijl ontworpen. De nieuwe website, folders en posters worden onthult op 17 november.
Alle ouders die op deze dag een kindje op een NICU hebben krijgen een slabbetje kado met het opschrift ‘Ukje uit de duizend”. Hiermee willen we aangeven hoe bijzonder deze baby’s zijn en hoe groot deze groep kinderen is.
Gratis registreren op de website van de VVOC wordt gestart om zo de stem van ouders luider te laten klinken. Immers hoe groter de groep die wordt vertegenwoordigd hoe meer kracht de vereniging heeft om de belangen van deze kleinste kinderen en hun ouders te behartigen.
Fotografe Fie Vandevin maakt een reeks sfeerbeelden rond prematuurtjes en hun ouders.
De eerste Dag van het Vroeggeboren Kind was een groot succes! Een paar cijfers:
Acht ziekenhuizen, met een grote neonatale intensieve dienst, organiseerden infostanden, rondleidingen, attenties voor de ouders en de kinderen,..
Ook de pers was aanwezig. De prematuurtjes kwamen in minstens 3 TV nieuwsberichten voor (VRT, VTM en ROB) en in 4 radio programma's. (Radio 1, Studio Brussel, Radio 2 Oost- Vlaanderen, Q-music).
Er werden minstens 11 artikels of aankondigingen geschreven in kranten en tijdschriften en 15 online vermeldingen.
Ook onze nieuwe website had veel succes met 2300 nieuwe bezoekers en 160 registraties op 48u tijd.
Wens je betrokken te worden bij of mee te werken aan de volgende editie op 17 november 2010?
Stuur ons dan een email en we houden je graag op de hoogte.
Hieronder stellen we graag een aantal documenten ter beschikking in verband met deze eerste internationale Dag van het Vroeggeborenkind:
Onze perstekst vind je hier
Prof. H. Cammu, van het Studiecentrum Voor Perinatale Epidemiologie (SPE), schrijft voor de VVOC, ter gelegenheid van 17 november, een tekst over de cijfers rond vroeggeboorte in Vlaanderen: Broos aan de start: prematuur geboren".
Poster van Anke De Wel en Jeannine Vanbussel over follow-up van expreterme kinderen.(COS Leuven)
Foto van onze slabbetjes
Sfeerbeelden van infostand van UZ Leuven
Sfeerbeelden van infostand van GZAntwerpen
Overzicht van een aantal acties
Lijst van deelnemers: Ziekenhuizen: AZ St. Jan (Brugge),
GZA St Augustinus (Antwerpen),
Sint-Vincentius (Rocourt), UZ Antwerpen,
UZ Brussel,
UZ Gent,
UZ Leuven,
Ziekenhuis Oost-Limburg (Genk)
Professionele groepen en opleidingsinstanties: Studiecentrum Voor Perinatale Epidemiologie (SPE), Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen (COS) Leuven, Persdienst KULeuven, Bobath ABBV (www.bobath.be),
Vlaamse Vereniging voor Gynaecologie en Verloskunde (www.vvog.be), Brabantse Dienst voor Thuisbegeleiding, Centrum Ganspoel vzw (
Centrum voor ondersteuning van kinderen en volwassenen met visuele beperkingen, www.ganspoel.be),
Dienst vroegbegeleiding DAB (www.stijn.be)
Websites en blogs: Zappybaby.be, Famiweb.be,
http://annelyse.be,
http://blog.giodio.nl,
www.koozi.be,
couveuse.startpagina.nl,
babyclub.be,
babytjes.nl,
http://boever.wordpress.com,
facebook,
medinews.be,
http://goednieuwskrant.skynetblogs.be,
http://www.xayana.be,
http://www.skynet.be/nieuws-sport/nieuws,
http://www.mixfm.be,